Tips til at lave et godt budget over dine daglige indkøb

For at få det nødvendige overblik over din økonomi er det nødvendigt, at du sørger for at lave et godt og ikke mindst et realistisk budget over alle dine udgifter og indtægter. Et budget hjælper dig med at få det totale overblik over økonomien, og det kan hjælpe dig med at synliggøre, hvad dine penge egentlig bliver brugt til. Når først budgettet er lagt, kan du begynde at finde mulige besparelser, og du kan se, om der er mulighed for at tage nye faste udgifter ind i budgettet. Hvis du på et tidspunkt får brug for at optage et lån, vil det altid være lettere, hvis du kan påvise, at du har styr på din økonomi, og at du allerede har et budget, der fungerer. De fleste vil nok synes, at det er super kedeligt at lave et budget, men når først du har fundet fidusen ved denne kedelige planlægning, så vil du med garanti synes at det er besværet værd.

Sådan laver du dit første budget

Når du skal lave dit første budget, er det letteste at bruge et regneark som Excel eller Google Sheets, som benyttes ganske gratis, hvis blot du har en Google-konto. Det letteste er at starte med at indtaste månederne i den øverste vandrette række, og dine indtægter og udgifter i den første lodrette kolonne. Hvis du ikke selv har mod på at oprette budgetarket, ligger der en del forskellige skabeloner i Google Sheets, som kan benyttes. Indtægterne er som regel lette at få overblik over. Hvis du kun har ét job, kan du let se på din lønseddel, hvor meget du får udbetalt hver måned. Hvis du har flere jobs eller indtægter fra SU og lignende, så skal de selvfølgelig tælles med. Det kan være sværere at få overblik og udgifterne, men det er meget vigtigt, at du tager dig tid til at få noteret samtlige faste udgifter. Det letteste er at gå ind i netbanken og kigge alle kontoudtog for det seneste år igennem. I den forbindelse skal du være opmærksom på, at nogle udgifter betales hver måned, mens andre betales kvartalsvis, halvårligt eller helårligt. Efterhånden som du gennemgår dine kontoudtog, fører du udgiftsposterne ind i regnearket. Du kan selvfølgelig sagtens lave dit budget på et stykke papir, men med tiden vil dine udgifter og indtægter ændre sig, og det er langt lettere at tilpasse et elektronisk regneark.

Hvad med de udgifter som ikke er ens hver måned?

Hvis du vil være helt sikker på ikke at blive slået ud af kurs af en uforudset udgift, skal du også medtage det, der kaldes variable omkostninger. Posten variable omkostninger dækker over udgifter som varierer, og derfor kan være svære at fastsætte til at bestemt beløb. Denne post dækker f.eks. over madvarer, tandlægebesøg, fødselsdags- og julegaver, frisør, ferier, nyt tøj og alle andre nødvendigheder. Hvis du ved, at du skal bruge 1.200 kr. til julegaver, så sæt 100 kr. i budgettet hver måned, og gør det samme med de andre variable udgifter. På den måde kommer du ikke til at stå og mangle penge til f.eks. julegaver. Hvis du vil skabe ekstra sikkerhed i økonomien, så kan du også lave en post til uforudsete udgifter. Denne post er om muligt endnu sværere at fastsætte, og den kommer derfor til at bero på et kvalificeret skøn. En uforudset udgift kan være at dit TV går i stykker, så du er nødt til at købe et nyt, eller at bilen skal have lavet en større reparation, som du ikke havde kalkuleret med. Vi ved alle, at vi af og til har denne slags udgifter, og hvis du sætter et mindre beløb af hver måned, så vil få et ekstra sikkerhedsnet under din økonomi.

Brug saldokontrol som hjælp til at styre forbruget

Mange virksomheder tilbyder deres kunder at sætte et loft over forbrug og indkøb. Et kreditkort fra banken med mulighed for at lave overtræk, kan være en god mulighed at have for nogen, men desværre er der også risiko for at bruge flere penge end planlagt. Hvis du i stedet bruger et debitkort med saldokontrol, kan du f.eks. selv bestemme hvor stort et beløb du kan hæve pr. døgn, og dermed undgår du overforbrug. Mange mobilselskaber, som f.eks. CallMe, tilbyder saldokontrol for at undgå for store udgifter til samtaler og dataforbrug. PokerStarsCasino har en lignende saldokontrol, hvor du selv definerer din indbetalingsgrænse. Prøv eventuelt at gennemgå de forskellige udbydere, som du selv benytter, og hør hvilke muligheder de tilbyder.

Udgifter til daglige indkøb

Udgifter til mad og dagligvarer vil også variere, men hvis du holder øje med, hvor mange penge du bruger over nogle måneder, så kan du godt afsætte et fast beløb. Det kan være en god idé at oprette en særlig konto til dagligvareindkøbene, da det er en post, der hurtigt kan løbe løbsk. Ved at have en separat konto, kan du lettere styre, om du bruger for mange penge på denne post.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *