Hvis du ikke er klar over hvornår der udbetales løn og er lønudbetaling, så er du ikke den eneste. Der er faktisk mange der er i tvivl omkring hvornår de får udbetalt deres løn da det ikke altid er på samme tidspunkt, hvilket giver stor usikkerhed, da man trods alt skal bruge løn til at få tag over hoved, og mad på bordet. Derfor har vi valgt at lave denne side, for at give dig ro i maven, så du ved præcist hvornår du får løn og alle reglerne omkring løn. Vi kommer også løbende med indlæg på bloggen som kan være relevant i dette sammenhæng, så tjek vores blog ud for at se om der er nogle informationer du kan bruge.
Det skal dog lige siges, at der godt kan være en smule forskel på hvornår der er udbetaling af løn, da nogle er 14 dags lønnet og derfor ikke helt passer ind i de normale lønudbetalinger, men langt de fleste får deres penge på samme tidspunkt og det er dem vi har taget højde for i denne artikel.
Gå direkte til afsnittet om:
Hvornår får jeg udbetaling af løn i 2024?
Hvor meget skal jeg have i lønudbetaling?
Det er forskellige fra job til job, omkring hvor meget du skal have i løn, så derfor kan du aldrig få et helt præcist svar på hvor meget du skal have i løn.
I Danmark findes der ingen lov omkring hvad din løn skal være, og der findes heller ikke en mindsteløn for hvad du minimum skal have. Så derfor så afhænger hvad din løn skal være af om du er omfattet af en overenskomst. Hvis virksomheden du arbejder i er omfattet af en overenskomst, så vil der være en mindsteløn som bestemmer hvad du mindst skal have i løn.
Man kan altid forhandle en højere løn end mindstelønnen, men du har ikke krav til at få en højere løn end den. Og hvis virksomheden du arbejder i ikke har en overenskomst, så skal dig og din arbejdsgiver aftale hvad du skal have i løn.
Er du i tvivl om hvor meget du skal have i løn indenfor din branche, så kan du tjekke din løn her
Jeg har ikke fået løn
Hvis du ikke har fået løn, så skal du reagere med det samme. Du skal tage kontant til din arbejdsgiver, og hvis du er i tvivl omkring hvornår du skulle have haft din løn, eller ikke mener at beløbet passer, så står begge dele i din ansættelseskontrakt, som du kan tage med til din chef eller arbejdsplads.
Det er dog vigtigt at huske at du ikke bare må lade være med at møde op på jobbet, bare fordi du ikke har fået løn. Du er nød til at komme på arbejde som normalt, mens du får talt med din arbejdsgiver omkring din løn.
Du skal sende et skriftligt krav til din arbejdsgiver omkring din manglende udbetaling af løn og med en betalingsfrist på 2 til 3 dage. Og husk at få brevet sendt som anbefalet, så du får en underskrift på at de har modtaget det.
Ferie med løn
Alle ansatte i Danmark har ifølge ferieloven ret til ferie med løn eller feriepenge.
Du kan se på din ansættelseskontrakt, om du får ferie med løn eller feriepenge. Hvis du får feriepenge, så vil du i stedet for ferie med løn få optjent 12,5 % af din ferieberettiget løn som feriepenge. Din ferieberettiget løn er den bruttoindkomst du har, hvilket altså betyder hele din løn minus løn udbetaling under ferie.
Hvis du idag har ferie med løn og et ferietillæg, så kan du faktisk selv vælge om du i stedet vil have feriepenge, men vælger du at få feriepenge i stedet for ferie med løn, så vil du i stedet for 12,5 % kun få 12 % i feriepenge. Det kan godt svare sig i nogle tilfælde, at vælge feriepenge, hvis du udover din normale løn får nogle store udbetalinger som også er ferieberettiget. Dog så skal du være helt sikker på at disse ekstra beløb kommer til at forsætte. Hvis du ønsker feriepenge i stedet for ferie med løn, så skal du tale med din arbejdsgiver og få valgt den løsning. Du skal vælge feriepenge inden et nyt optjeningsår starter.
Hvis du idag får løn under din ferie, så bliver den bare udbetalt som hvis du ikke har holdt ferie.
Hvis du bliver aflønnet med provision, så har du krav på gennemsnittet af din optjente provision eller en provisionskompensation inkluderet i din løn under ferie.
Ferietillæg
Du har ifølge ferieloven krav på at få 1 % i ferietillæg af din ferieberettiget løn. Dette ferietillæg optjener du hen over dit ferieår, og arbejdsgiveren må gerne dele dit ferietillæg op, og få udbetalt en femtefel af dit tillæg hver eneste gang du får holdt en uges ferie, men de fleste arbejdsgivere har valgt grundet at det ville give en masse administration, at udbetale hele dit ferietillæg inden ferieåret starter, som er d. 1 maj.
Ferie hvis man skifter arbejde
Hvis du er stopper hos din tidligere arbejdsgiver, og gerne vil holde ferie hos en ny, så skal du ikke længere have ferie med løn, men i stedet for feriepenge. Dine feriepenge er 12,5% af din ferieberettiget løn, og her er ferietillægget inkluderet i. Du vil på din sidste lønseddel kunne se dine optjente feriepenge som bliver gjort op.
Feriepenge
Hvis du får feriepenge, så får du 12,5 % af din ferieberettiget løn i feriepenge.
Hvis du ønsker at holde ferie, så skal du blot søge om at få dine feriepenge udbetalt på borger.dk – Feriepenge. Hvis du arbejder og holder ferie, så vil dine feriepenge erstatte din almindelige løn, og du vil derfor blive trukket i løn for den periode hvor du holder ferie.
Hvis du ansøger om feriepenge går der op til fire dage inden du får dem, hvis du ansøger om dem inden der er en måned tilbage til du skal holde ferie.
Skat af løn
Hvis du får løn, så skal du også betalt skat af den løn. I Danmark så har vi blandt verdens højeste skattetryk, hvilket finansierer vores velfærdsystem, som giver os mulighed for uddannelser, hospitaler, udbetaling af kontanthjælp til de svarere stillede. Men hvor meget betaler vi i skat af løn?
Svaret er faktisk helt fuldstændig forskelligt, da den skat du betaler af din løn kommer an på hvor meget du tjener. Jo mere du tjener i løn, jo mere betaler du i skat af din løn som svinger fra 37 % i skat, for borgere der betaler bundskat og ingen kirkeskat, og til 53 % for borgere som betaler topskat og kirkeskat. Hvis du vil vide præcist hvad din egen træk procent og dit fradrag er, så kan du se det på din tastselv på skat.dk
Se relaterede sider: