Bliv klogere på hvad en fritvalgskonto er, og udbetaling af din fritvalgskonto i 2024

Hvis du er ansat i en virksomhed med overenskomst, så vil du få opsparet en procentdel af din ferieberettiget løn på en fritvalgskonto, som du kan få udbetalt i forbindelse med afholdelse af ferie, feriefridage, pensionsindbetaling eller finansiering af børneomsorgsdage. Du kan maksimalt få udbetalt din fritvalgskonto to gange om året.

Der findes rigtig mange ansatte i danmark som kan se et punkt på deres lønseddel som hedder fritvalgskonto. Men hvad er en fritvalgskonto endeligt? Det spørgsmål er du ikke den eneste der sidder med, og derfor har vi valgt at lave denne side, så du ikke længere behøver at lede mere. Da lovgivningen hele tiden ændre sig, så opdatere vi hele tiden vores oplysninger og informationer her på siden, så alt du finder på siden er helt up to date.

Hvor meget får du i udbetaling fra din fritvalgskonto?

I 2024 får du 7,0 % om måneden, hvor du i 2022 fik 6% ind på din fritvalgskonto

Det betyder at hvis du i 2024 får 22.650 i månedsløn, så vil du i løbet af et år spare 19.026 kroner op, som du som regel kan se på i bunden eller et andet sted på din lønseddel.

Hvornår er der udbetaling af fritvalgskonto i 2024?

Du kan hver måned inden d. 10 give din arbejdsgiver besked på at du vil have udbetaling af din fritvalgskonto.

Du kan maksimalt få den udbetalt 2 gange om året.

Hvad er en fritvalgskonto?

Hvis virksomheden du arbejder i, har en overenskomst som de fleste større virksomheder i Danmark har, så vil du få en procentdel af din ferieberettiget løn overført til en fritvalgs konto som kan benyttes til når der skal afholdes ferie, feriefridage, pensionsindbetaling eller til finansiering af to børneomsorgsdage. Det er ikke et skattefrit beløb du får udbetalt, så når du får udbetalt din fritvalgskonto, så bliver du beskattet af beløbet du får udbetalt.

Hvordan sparer jeg mere op på min fritvalgskonto?

Hvis du gerne vil spare mere op på din fritvalgskonto, så kan du faktisk i marts måned hvert år, skriftligt skrive til din arbejdsgiver, og fortælle at du i stedet for at holde dine feriefridage, lave dem om til indbetalinger på din fritvalgskonto. Hver feriefridag kan blive lavet om til 0,5 % ekstra i indbetaling af din ferieberettiget løn, og på den måde kan du hvis du sælger dine 5 feriefridage få 2,5 % ekstra i indbetaling til din fritvalgskonto hver eneste måned.

Du skal huske at ferieåret løber fra den første maj og indtil den 30 april.

Hvem er berettiget til en fritvalgskonto?

Alle medarbejdere som er omfattet af en overenskomst i Danmark er berettiget til at få en fritvalgskonto, men det er forskelligt hvor meget du får i bidrag til denne konto, afhængig af om du har ret til feriefridage, og om medarbejderen er timelønnet eller månedslønnet.

Hvordan får jeg udbetalt min fritvalgskonto?

Hvis du vil have udbetalt din fritvalgskonto, så skal du blot kontakte din arbejdsgiver og give dem besked om at du ønsker at få udbetalt din fritvalgskonto, eller blot noget af den. Du kan nemlig selv bestemme om du vil have udbetalt hele beløbet, eller blot en del af beløbet. Dog kan du ikke få udbetalt mere end der står på kontoen når du giver din arbejdsgiver besked. Hvis du ønsker at få din fritvalgskonto udbetalt, så skal du give din arbejdsgiver besked inden d. 10 i hver måned. Du kan maksimalt få den udbetalt 2 gange om året, men du bestemmer helt selv hvornår den skal udbetales og det betyder også at din arbejdsgiver ikke bare må udbetalt din fritvalgskonto når det passer dem bedst.

Hvad sker der med min fritvalgskonto hvis jeg stopper på min arbejdsplads?

Hvis du stopper på dit arbejde, så vil du få udbetalt hele din fritvalgskonto og få den med din sidste løn fra virksomheden når du stopper.

Kan jeg spare mere op på min fritvalgskonto?

I marts måned kan du hvert år bestemme om du vil konvertere dine feriefridage om til indbetalinger på din fritvalgskonto. Hver af dine feriefridage kan laves om til 0,5 % ekstra af din ferieberettiget løn som bliver overført til din fritvalgskonto hver måned. Det betyder at du hvis du har 5 feriefridage kan få 2,5 % i yderligere bidrag til din fritvalgskonto om måneden.

Se relaterede sider:

Feriepenge

Lønudbetaling

Dagpenge