Den store guide om SU-lån og hvordan du får SU-lån i 2024

I Danmark er vi utroligt heldige at kunne tage vores uddannelser uden at det skal koste os en krone, modsat utroligt mange andre lande i verden. Studiestart er for studerende en spændende tid, hvor de ofte flytter væk fra mors og fars kødgryder og for dem selv. Nu skal man som studerende til at lære at klare sig selv. Og når man flytter for sig selv, så flytter man også nogle forpligtelser med, hvor især de økonomiske forpligtelser kommer til at betyde utroligt meget.

Vi har her lavet denne artikel, så du kan blive klogere på stuedielån, og du kan evt. også læse vores guide omkring Udbetaling af SU

Enhver ved at SU livet ikke nødvendigvis er fyldt med overskud i økonomien, og hvor der også skal holdes igen med de store udskejelser, medmindre man bliver forsørget af . Det er nærmest kendt som SU mad, når man lever på havregryn og pasta med ketchup. Og selvom man lever på denne eksklusive SU kost, så er det ofte ikke engang nok til at holde sine udgifter hjemme, særligt hvis man bor i nogle af de større byer hvor der ofte er de fleste uddannelsesinstitutioner.

Derfor er mange tvunget til at arbejde ved siden af uddannelsen, men desværre så der ikke altid nok tid til at arbejde særligt meget da uddannelserne ofte tager alt ens tid, hvis man også ønsker bare en smule fritid ved siden af sin studie.

Vi er dog ret heldige i Danmark, da vi får uddannelsesstøtte fra den danske stat. Uddannelsesstøtte kendes måske bedre som SU. SU er en super god hjælp for studerende, som giver studerende mulighed for at uddanne sig, og støtte til husleje og mad på bordet.

Men da mange studier er i de store byer, så er huslejen desværre også højere end i udkantsdanmark, hvilket betyder at der ikke er mange penge til overs til sjov og ballade ved siden af uddannelsen. Men der er heldigvis råd, for at få en hverdag til at hænge sammen, og stadig have råd til mad på bordet og lidt sjov og ballade ved siden af. Man kan nemlig få lov til at låne penge under sin uddannelse, som kaldes et SU-lån. Et SU-lån betaler man ikke skat af, og vilkårende for dette lån, er særdeles attraktivt .

Hvem kan få et SU-lån?

Hvis du ønsker at være berettiget til at få et SU-lån, så er kravet at du skal være under uddannelse samt modtage SU. Så hvis du mister retten til at modtage SU, ved eksempelvis at holde pause fra dit studie, stoppe uddannelsen, orlov, eller af en anden årsag ikke får SU i en periode.

Man skal søge SU -lån for et enkelt år af gangen, men hvis du modtog SU-lån året før, så vil du helt automatisk få et tilbud om at forlænge dit SU-lån til næste år, så længe du forsat er under din uddannelse.

Forskellige typer SU-lån

Mange tror at der kun findes én type SU-lån, men der findes faktisk hele tre typer som man kan søge, afhængig af hvilket af de bedste lån der passer dig.

  1. Det første er bare et helt almindeligt SU-lån, hvor man i 2024 kan låne 3.116 kroner om måneden.
  2. Nummer to er et ekstra SU-Lån for forsøgere, som lyder på 1.559 kroner om månedenekstra, som kommer udover det normale SU-lån.
  3. Det tredje SU-lån du kan tage, er et slutlån på hele 8.039 kroner om måneden.

For at få lov at få det ekstra beløb som forsøger, så skal man have et barn som er under 18 år gammel, og som har folkeregisteradresse, det samme sted som du har.

Hvad er et slutlån?

Et slutlån er et tilbud man kan få fra staten, hvis man har opbrugt alle sine 70 SU-klip (5 år og 10 måneder), og derfor ikke har mere SU at bruge af. Årsagen til dette kan være fordi du enten har skiftet studie mange gange under din uddannelse, eller fordi din uddannelse har taget længere tid end den normalt tager.

Normalt er grænsen for et slutlån på 12 måneder, men kan i visse tilfælde sættes op til 24 måneder.

Et slutlån lyder på 8.039 kroner om måneden, og man skal huske at når man er færdig med uddannelsen, så skal slutlånet tilbagebetales. Selvom det lyder som et højt beløb, så skal man også huske på, at et slutlån er det eneste man får i den periode, da man ikke har mere SU tilbage.

Du skal også være klar over, at et slutlån faktisk tæller med i dit fribeløb. Fribeløbet er det du må have af indtægt til at supplere din SU. Det betyder faktisk at når du modtager et slutlån, så må du heller ikke tjene særligt meget ved siden af. På et slutlån er renterne præcist det samme som på et normalt SU lån.

Hvor meget må jeg låne i SU-lån?

Der er ingen bestemt grænse for hvor meget du må låne i SU-lån, men da grænsen for længden hvor du må være på SU er begrænset, og da man skal være på SU for at få SU-lån, så vil den helt naturligt være på 5 år og 10 måneder, og så afhænger beløbet af hvilke af de tre slags SU-lån du har taget.

Du kan få lov til at få forhøjet SU-lån, hvis du grundet dine forældres indtægt får mindre i SU. Hvis du får mindre af den årsag, så kan du søge om forhøjet SU-lån, hvor du får forskellen mellem din SU og den højeste SU.

Hvornår skal jeg starte tilbagebetaling af SU-lån?

Når du er blevet færdig med din uddannelse, så er det på tide at du skal betale SU-lånet tilbage igen til udbetaling Danmark, som håndtere renter og tilbagebetalingen.Du behøver dog ikke at betale SU-lånet tilbage igen med det samme efter din uddannelse er færdig. Tilbagebetalingen starter først d. 1 januar, et år efter udgangen at året hvor din uddannelse sluttede. Eksempelvis hvis din uddannelse slutter den 30. juni 2018, så skal du først påbegynde din tilbagebetaling af lånet d. 1 januar 2020. Du får helt automatisk en besked, når du skal betale lånet tilbage igen.

Vælger du at påbegynde en ny uddannelse, så kan du sætte din tilbagebetaling af SU-lånet på pause, indtil den nye uddannelse er færdiggjort.

Hvor meget skal man betale tilbage af sit SU-lån om måneden?

Hvor meget man skal betale tilbage af sit SU-lån hver måned er afhængigt af hvor stort et lån du har taget. Du skal betale lånet tilbage over mellem 7 og 15 år, hvilket afhænger af hvor stort en lån du har taget. Hvis du ønsker at få lånet tilbagebetalt på én gang, så kan dette også lade sig gøre. Man betaler normalt SU-lånet tilbage hver anden måned, dog er tilbagebetalingen af SU-lånet super fleksibelt, og man kan også få lov at betale tilbage hver måned, hvert kvartal, eller endda hvert halve år, og så sjældent som en gang hvert år.

Hvad koster et SU-lån?

De fleste ved at et SU-lån har nogle gode vilkår, men hvor meget koster et SU-lån endeligt? Forskellen på SU-lån og mange andre typer lån, er at der normalt er en masse gebyrer og udgifter forbundet med disse lån. Men et SU-lån har ingen af den slags ekstra omkostninger. Der er er kun pålagt en rente på lånet.

Du betaler altså ikke skat af det, og der er ingen gebyrer, men hvad er renten så på studielånet? Når du er under din uddannelse og studere, så er renten på 4 % om året (2024). Dette er i forvejen en ganske lav rente på et lån, men det bliver endnu bedre. For når du så begynder at betale dit SU-lån tilbage igen, fordi din uddannelse er slut, så ændres renten. Renten bliver fastsat efter diskontoen, og derefter bliver derefter bliver der lagt et tillæg til, samt fratrukket et potentielt fradrag. Der kan maksimalt komme et tillæg på 1 %, og både tillægget og fradraget bliver fastsat hvert år igennem finansloven.

Diskontoen har siden 2012 været på 0 % hvilket er historisk lav, men det betyder desværre ikke at renten på SU-lånet bliver 0 %, da folketinget nemlig har vedtaget at renten på afvige med helt op til 1 %. Den kan både afvige ved at falde, men også stige. Det betyder at hvis diskontoen pludselig skulle stige, så kan SU-lånets rente maksimalt stige med 1 %, hvilket også betyder renten er lav, men også kan variere.

Det betyder altså at renten på et SU-lån, efter man er færdig med sin uddannelse er helt ned på kun 1 % i rente.

Kan man må SU-lån hvis du er i RKI?

Ja. Du kan altså godt få lov til at få SU-lån selvom du er i RKI. Som skrevet overstående, så er kravet for at få SU-lån, at du også modtaget SU. Det er dog en god ide at overveje om det er en god ide at optage yderligere gæld, hvis du allerede er havnet i gæld fra tidligere, og det er måske ikke muligt at betale SU-lånet tilbage igen.

Er SU-Lån en god ide?

Et SU-lån kan for mange være en rigtig fin løsning for utroligt mange studerende, men er det en god ide at tage et SU-lån?

Det er for mange studerende en gode ide at få noget hjælp til at klare huslejen og hverdags omkostningerne, men for nogle medvirker de ekstra penge også til at de studerende får et øget forbrug. Hvis du ved at du har en tendens til at bruge mange penge, så skal du huske at et SU-lån trods alt skal betales tilbage igen, og eftersom der er en rente på 4 % på lånet under uddannelsen, så skal man altså betale flere penge tilbage end man har lånt, hvilket kan gøre at det øget forbrug hurtigt kan blive dyrt i længden. Men er gælden kun til det absolutte nødvendige såsom husleje og mad på bordet, så er SU-Lånet uden tvivl den billigste måde at låne penge på.

Findes der andre måder at låne penge på til dit studie?

Hvis et SU-lån ikke er nok, og du har tænkt dig grundigt om dit budget kan bære dine afdrag på yderligere gæld, så bør du tjekke mulighederne for de billigste lån. Der er nemlig kæmpe forskel på hvor meget du betaler i rente på de forskellige lån, og da man som ung på SU ikke særligt ofte får lov til at låne særligt meget, så er forbrugslån den mulighed de fleste vælger. Her kan man låne penge, uden at stille noget til sikkerhed. Du kan eksempelbis sammenligne de billigste forbrugslån her.Du skal holde øje med hvor høj en ÅOP er på de forskellige lån, da ÅOP er de ”årlige omkostninger i procent”. Ellers så findes der også sider som Ekonomi.dk hvor du kan sammenligne lån.