Læg et langsigtet budget

Har du styr på din økonomi, og er den stabil eller varierer den fra måned til måned?

Økonomi kan til tider være indviklet, og noget af det, der virkelig kan have indflydelse på humøret. Hvis du har knas med privatøkonomien, kan det hurtigt gå ud over alt andet i din hverdag. Det er derfor vigtigt, at du altid sørger for at have et solidt overblik over dine indtægter og udgifter, så du ved, hvad du bruger for mange penge på, og hvor du sagtens kan spare penge. Hvis overblikket skrider måned efter måned, bliver det hurtigt en ond spiral, og du kan derfor få svært ved at komme på rette kurs igen.

Det kan betale sig at rydde op i privatøkonomien én gang for alle. På denne måde undgår du at bekymre dig unødigt og blive fristet til f.eks. at låne penge hurtigt til høje renter.

Få overblik over din økonomi

Du kommer ikke sovende til en sund og overskuelig økonomi, og det kræver små skridt hver eneste dag. Du kan med fordel starte ud med at lave en grundig oversigt over dine indkomster og udgifter det næste halve år. Mange begår ofte den fejl, at de budgetterer en måned ad gangen. Dette er ikke den smarteste løsning, da du dermed hurtigt bliver blind på det store billede. Måske er din økonomi ikke stabil og dine indtægter kan ændre sig fra måned til måned. Der er derudover forskellige udbetalinger på forskellige tidspunkter af året som f.eks. feriepenge, skat osv.  Dette bør du tage hensyn til i din økonomiske planlægning.

Det er en god ide at lave dit budget i Excel på computeren, så du altid kan justere og tilgå din oversigt, hvis den ændrer sig.

Læg penge til side

Når du budgetterer på lang sigt, kan du altid tilgå dit oversigtsark og se, i hvilke måneder du bør spare på dine penge, og hvilke måneder du måske kan lægge lidt ekstra til side. Det er altid en god ide at tænke fremadrettet, når du har en økonomisk positiv måned. I stedet for at bruge alle pengene, bør du gemme en del til de måneder på året, hvor du ved, at det kommer til at knibe med indtægterne.

Hvis du har svært ved at tage styringen over din økonomi, kan du altid kontakte din bankrådgiver for ekstra sparring og gode råd til, hvordan du kan blive klogere på – og forbedre – din egen økonomiske situation.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *