Dette bør du tænke på, når du skifter A-Kasse

Er man af den ene eller den anden grund endt op med at miste sit arbejde, er det en fordel at være medlem af en A-Kasse, som virker som en økonomisk stødpude. De udbetaler såkaldte ”dagpenge” for så vidt som man lever op til deres kriterier. Der findes et væld af A-Kasser, der arbejder med at rådgive forskellige arbejdsgrupper. Derfor kan man til tider finde, at ens nuværende organisation ikke passer ens behov i tilstrækkelig grad eller simpelthen er for dyr i hvilket tilfælde, det er på tide at finde en ny A-Kasse.

Hvordan varierer A-Kasser fra hinanden?

Det kan være en stor fordel at være medlem af en A-Kasse, da man uden det ville miste mange rettigheder og fordele på arbejdsmarkedet. Der er dog flere forskellige områder at overveje, hvoraf pris er en af dem, men ikke den eneste. Kontingentstørrelsen varierer ikke synderligt meget, da den reguleres af staten. Det er derimod administrationsbidraget, der er det afgørende prismæssigt, da det er denne, der varierer kraftigst. Dagpengebeløbet er ens uanset, hvor du får det fra, fordi dette er fastsat af finansloven. Det betyder, at kontingentstørrelsen intet med dagpengestørrelsen har at gøre.

Hvilke parametre bør man vælge ud fra?

Hvorhenne i landet, A-Kassernes kontorer er placeret, kan have stor betydning, da det har indvirkning på, hvor lang en transporttid du ender op med at have til de forskellige møder. Visse af organisationerne har udelukkende kontorer i større byer.

Du må også gøre det klart for dig selv, hvorvidt fagspecialisering er vigtigt for dig. De fagspecialiserede har bedre styr på dit fag og kan dermed vejlede dig bedre samt anerkender strejkeretten. Tværfaglige organisationer benytter sig ikke af nogen strejkeret, men har til gengæld lavere kontingent i forhold til de fagspecialiserede.

Ønsker du større politisk uafhængighed, bør du tage et kig på de gule A-Kasser, da de ikke har nogen tilknytning til noget som helst politisk parti. Alternativt kan du også vælge ud fra religiøs overbevisning.

Hvordan finder man den billigste A-Kasse?

Har du én ting på sinde, og er det eventuelt ”Billig A-Kasse”, er det oftest de gule, der er de billigste, da de har mindre politisk aktivitet. Vær dog opmærksom på, at pris ikke nødvendigvis reflekterer kvaliteten. Vurdér dit valg af A-Kasse ud fra din specifikke arbejdsmæssige situation, og hvor meget økonomisk råderum du har. Er det kun økonomisk tryghed, du er ude efter, er det bedre at vælge en A-Kasse med et lavere kontingent. Her vil en tværfaglig A-Kasse ofte kunne være tilstrækkelig. Helt konkret hvis prisen skal i bund, prøv at kigge efter det laveste administrationsgebyr, da det er her, hvor den største forskel kan blive fundet. Har du andre behov end dagpenge, led hellere efter en fagspecialiseret organisation.

Hvilken er i så fald bedst?

Den bedste A-Kasse vil være den, der bedst passer til de individuelle behov, som du har på nuværende tidspunkt, hvad enten det er lav pris, fagspecialisering eller noget andet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *