Hvad er CFD handel – og hvorfor bør du kende til det?

Der findes flere forskellige måder at handle med aktier på. Typisk foregår det ved, at du køber en aktie, som du har en forventning om vil stige, hvorefter du beholder den i en periode, inden du så sælger den igen. Du kan også i visse tilfælde shorte en aktie, hvor du låner aktien og sælger den med det samme i håbet om, at kursen vil falde, hvorefter du så kan købe aktierne igen til den lavere kurs og aflevere dem tilbage til den, du har lånt dem af.

En helt anden metode er imidlertid at handle med aktier helt uden at eje dem. Denne type handel hedder en cfd handel, og den har en helt klar fordel, som vi også ser nærmere på her. Først skal vi dog have defineret, hvad en CFD handel er.

CFD – Contracts For Difference

CFD står for Contracts For Difference, og som navnet antyder, er der tale om en kontrakt baseret på differencer. Helt konkret fungerer en CFD handel ved, at man i stedet for at købe selve den aktie (eller et andet underliggende aktiv for den sags skyld), man vil investere i, i stedet køber en CFD, der repræsenterer aktiens værdi. Det betyder, at CFD’en følger aktiekursens udvikling, men at den ikke er en aktie i sig selv.

CFD giver mulighed for gearing

En af de store fordele ved at handle aktier ved hjælp af CFD er, at du dermed har langt bedre muligheder for at geare dine investeringer. Lad os f.eks. sige, at du ønsker at investere i aktien ”A”, som har en kursværdi på 100 kr. Du har selv 100 kr. til rådighed, og kan dermed købe én aktie. Stiger aktien 10%, har du tjent 10%, og falder aktien 10%, har du tabt 10%.

Når du handler med gearing, ændrer disse tal sig. Vi antager, at du kan få en gearing på faktor 4 – altså fire gange din egen investering. Det betyder, at du nu kan investere for 500 kr. i aktie ”A” på trods af, at du kun har 100 kr. selv.

Stiger aktien efterfølgende med 10%, stiger din investering altså 10% af 500 kr., hvilket svarer til 50 kr. Denne stigning skal dog ses i forhold til din egen investering på 100 kr., hvor det nu svarer til en stigning på 50%!

Det betyder, at du med gearing kan øge faktoren på dine investeringer og dermed gøre udsvingene i begge retninger markant mere volatile. CFD’er er derfor et helt oplagt produkt, hvis du ønsker en volatil investering med en højere risiko, men også med et højere afkastpotentiale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *