Bliv klogere på hemmeligholdelsesaftalen

Hvis du har din egen virksomhed eller har arbejdet sammen med virksomheder før, har du muligvis hørt om hemmeligholdelsesaftaler før. Denne type juridisk bindende aftale bruges ofte i forbindelse med samarbejder, og det er vigtigt, at man forstår indholdet og formålet, når man skriver under på den. Hvis du endnu ikke har fået helt styr på, hvad sådan en aftale indebærer, kan du blive klogere her.

Som virksomhedsejer eller selvstændig vil man ofte opleve, at man skal udarbejde eller skrive under på forskellige juridisk bindende kontrakter og aftaler. Dette kan godt være lidt skræmmende, hvis man ikke har indgående kendskab til, hvordan de fungerer. Og det er de færreste almindelige mennesker, der har dette kendskab. Derfor kan det være nødvendigt at bruge noget tid på research og muligvis endda sørge for at få professionel rådgivning, så man undgår at havne i problemer.

Hemmeligholdelsesaftalens formål

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, hvad en hemmeligholdelsesaftale har til formål. Som navnet indikerer, indebærer denne aftale, at visse oplysninger bliver holdt hemmelige af parterne, der indgår i aftalen. Aftalen har desuden forskellige navne, så du har måske hørt den blive kaldet en fortrolighedserklæring eller en non disclosure agreement – også forkortet til NDA.

En NDA er kort sagt en aftale mellem to parter. Den har til formål at sikre fortrolige informationer fra at blive videregiver og delt med en tredjepart. Det betyder altså, at den ene eller begge af de to parter skriver under på ikke at dele visse oplysninger uden for samarbejdet.

Hvornår bruges en NDA?

Der er en del forskellige situationer, hvor en NDA tages i brug. Det er derfor også ret almindeligt at støde på en NDA på et eller flere tidspunkter i løbet af ens karriere. Aftalen vil typisk blive brugt til at beskytte oplysninger om kunder eller originale idéer fra en af virksomhederne. Det kan både være for at holde oplysninger fra konkurrenter, men det kan også være for at overholde aftaler med kunder.

Du vil muligvis være nødt til at lave eller skrive under på en NDA i sammenhæng med, hvis du skal samarbejde med en anden virksomhed. Det kan være forskelligt, om der er tale om en ensidig eller gensidig hemmeligholdelsesaftale, så det skal selvfølgelig tilpasses til den specifikke situation.

Få alle detaljerne med

Hvis du står overfor at skulle lave din egen NDA, er det meget vigtigt, at du får alle detaljerne med. Som med andre juridiske kontakter og aftaler, er man nødt til at være grundig og omhyggelig for at sikre sig, at man har dækket alle nødvendige områder, og at man ikke kommer til at løbe ind i problemer.

Der er en del ting, som absolut skal være med i en NDA. Det inkluderer blandt andet en oversigt og de oplysninger, der skal holdes fortrolige samt en tydelig forklaring af, hvem parterne er. Det er dog en del af aftalen, og ofte vil det være nødvendigt at tilpasse aftalen til sine behov. Lad være med blot at bruge en standardaftale, og overvej at søge professionel rådgivning for at sikre dig, at din NDA er bindende og indeholder alle de nødvendige detaljer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *