En ting som utroligt mange glemmer når de er på arbejdsmarkedet og taler om feriepenge, feriefridage og ferie med løn, når man er ansat i fast job, er et ekstra tillæg som vi alle sammen stort set får på arbejdsmarkedet. Det er nemlig ferietillæg. Der findes ikke særligt meget viden på nettet omkring ferietillæg, hvilket faktisk er super ærgeligt da det endeligt bare er en ekstra feriegode op til sommerferien, som de fleste altid bliver glade over at se på deres lønseddel i juni måned. Derfor har vi lavet denne guide, hvor du kan få mere afvide omkring udbetaling af ferietillæg, og blive klogere på lovgivningen og reglerne. Vi opdatere naturligvis løbende denne side, så du altid finder de nyeste opdateringer herinde.
Gå direkte til afsnittet om:
Hvornår får jeg ferietillæg i 2024?
–
Ferietillæg som funktionær
Hvis du er ansat som funktionær, så betyder det at du også er inkluderet i ferieloven, som giver dig en masse rettigheder. En af disse rettigheder er faktisk også optjening og udbetaling af ferietillæg, hvor du får mindst 1 % af din ferieberettiget løn i ferietillæg som funktionær.
Hvem kan få ferietillæg?
Ved du ikke om du er berettiget til at få ferietillæg, så kan du her finde betingelserne for at du kan få ferietillæg.
Du skal:
- være ansat med ferie med løn under din ferie, hvilket de fleste medarbejdere med fast månedsløn er.
- være ansat helt eller delvist i et kalenderår som er fra d. 1 januar til d. 31 december, inden ferieåret som er gældende fra d. 1 maj og indtil den 30. april næste år.
- være ansat i den samme virksomhed i hele perioden.
Opfylder du de overstående krav, så kan du få et ferietillæg.
Hvad er udbetaling af ferietillæg?
Ferietillæg er et ekstra tillæg du spare op i løbet af ferieåret af din hele din ferieberettiget løn. Du får 1 % af din ferieberettiget løn i ferietillæg. Det vil sige, at hvis du får 350.000 kroner om året, så vil du få 3500 kroner i ferietillæg på din lønseddel. Der findes dog mange arbejdspladser hvor satsen for ferietillægget er højere. Det er noget som virksomheden beslutter, dog skal de minimum give de 1 %, men de må altid stille deres ansatte bedre end det der står fastsat i den danske lovgivning.
Arbejdsgiveren skal som minimum udbetale dit ferietillæg senest den dag hvor din første ferie skal afholdes, dog vælger de fleste virksomheder denne mulighed fra, da det kræver ret meget administration fra virksomhedens side af.
Får jeg mit ferietillæg hvis jeg stopper?
Hvis du stopper på dit job, inden du har fået dit ferietillæg, så vil du ikke få det udbetalt af din arbejdsgiver. Til gengæld så får du ferie med feriegodtgørelse, som er 12,5 % af din løn. Hvis du har modtaget dit ferietillæg, så vil du ikke skulle betale det tilbage igen hvis du stopper efterfølgende, og derudover så bliver det heller ikke modregnet i din feriegodtgørelse, som virksomheden du er ansat i også skal give dig.
Mister jeg mit ferietillæg hvis jeg stopper på min arbejdsplads?
Hvis du stopper på din nuværende arbejdsplads, så vil du i stedet for ferietillægget få afregnet dine feriepenge fra din tidligere arbejdsplads, hvor du får 12,5 % af din ferieberettiget løn i stedet for. Ferietillægget blev indført for at udligne forskellen fra ferie med løn og feriepenge på 12,5 % af din ferieberettiget løn, hvilket betyder at når du får dine feriepenge så er ferietillægget medtaget deri.
Det betyder at du kun kan få ferietillæg hvis du holder din optjente ferie med løn inden du stopper.
Får en elev ferietillæg?
Hvis du er elev i virksomheden du arbejder i, og er ansat med en fast månedsløn og har ret til ferie med løn når du holder din ferie, så har du også ret til at få ferietillæg som elev. Dog kræver det at du har været ansat i kalenderåret som var inden ferieåret.
Du har som elev ret til at få 5 ugers ferie med løn uanset om du har optjent retten til feriepengene endnu, men i dit første år som ansat elev, har du ikke optjent retten til ferietillæg.
Se relaterede sider: